Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vélemény a mosoni piacbővítés és korszerűsítés projektről

Vélemény a mosoni piacbővítés és korszerűsítés projektről
 
Olvastam a Mosonvármegyében megjelent cikket a tervezett piacbővítésről és úgy érzem a számomra kedves Mosonmagyaróvár érdekében pár dologra fel kell hívnom a figyelmet. A városnak valahogy ezt a piac és vásárcsarnok kérdést nem sikerült eddig jól megoldani. Emlékezzünk az óvári csúnya, de működő piaccsarnok elbontására, és a helyette teljesen alkalmatlan és oda nem illő, Lajtát takaró butiksor építésére. Szeretném, ha Moson központi terét, a Kápolna teret nem építenék tele meggondolatlanul.
A mosoni piac és környéke bővítésének és felújításának a tervét „európai színvonalú”-nak nevezni szerintem erős túlzás. A meglévő piac sem az. Betonozott asztalokkal és tördelt tetőformával lefedett elárusító helyekkel sehol Európában nem találkoztam, főleg nem városközponti téren. Ezek az épületek (építmények) szerintem nem is valók ide, minél több lesz belőlük, annál rosszabb lesz a helyzet. A vevők nyakába folyó víz az előtetővel sem megoldott, csak esőben két lépéssel odébb kezdenek megázni. A tourinform épület mint kis méretű pavilon épület még elviselhető, de ilyenből még hármat egymás mellé sűríteni a teljesen más léptékű zártsorú Moson belvárosban szakmailag, városképileg elfogadhatatlan. Ezen nem segít a szökőkút és a központi tér sem. A könnyűszerkezetes sátrak a sétány két oldalán, mint tervezési koncepció is érdekes, akkor miért nem ideiglenes elárusító hely a teljes piac? Rendezvény esetén fel lehetne szabadítani a teret.
A parkolás jelenleg sem megoldott, mi lesz ha nő a piac, csökken a parkolóhelyek száma. Az Osztermayer utcában ferde vagy merőleges parkolók létesítése lehetetlen, ekkora forgalmú utcára kitolatni veszélyes és ismerve az útfelügyeleti szerveket, engedélyezni is lehetetlen.
Nézzük a gazdasági oldalt: Elbontunk egy pár éve épült hibátlan legalább 20 beállós autómatával ellátott köztéri parkolót , meg egy zenepavilont, amit szintén városi pénzből építettünk. (Lehet hogy legközelebb az elhalt piacbővítést kell majd elbontani.) Építés, bontás és új építés ez hazánkban már megszokott, csak nehogy még értelmetlenebb dolgot építsünk. Valahogy úgy néz ki a dolog, hogy van pénz Mosonra, amit el kell költeni.
Városfejlesztésileg szerintem egy eszköz adódott, hogy egy kevésbé kiemelt városrészbe is értelmesen életet lehessen vinni. Nem is biztos, hogy a piacteret kellene fejleszteni, a zöldterület és kész építmények bontásával, hanem egy elhanyagoltabb, de felértékelhető területet keresni, ahol új érték teremtődhet, és ahol erre van hely (parkolással együtt).
A jövő útja nem a toldott és applikált piacoké, hanem az igazi értékteremtés egy modern, tágas piaccsarnok lenne, jól átgondolt helyen, felértékelve környezetét, gyors megtérüléssel. Egy ilyen csarnoképület fajlagosan olcsó, és ez valóban lehetne európai színvonalú, minthogy erre vannak nemzetközi példák. Jelenleg a határnyitással rendkívüli mennyiségű vásárlóerő érkezik városunkba, és oda fognak özönleni, ahova tereljük őket, és ahol erre hely van.
Szeretném felhívni városunk figyelmét, hogy az országban számos világszínvonalú városfejlesztési szakember dolgozik, egy-egy jól megválasztott lelkiismeretes építész kiválasztása életet lehelhetne az egyes városrészekbe.
A különböző városfejlesztési és építészeti feladatokat pályáztatni kellene. Sokszor már a megbízás is rosszul megfogalmazott, és nem biztos hogy a megfelelő építészt választják az adott feladathoz. Körülbelül 10 éve nem pályáztatott a város semmilyen fejlesztést, pedig nálunk kisebb városokban is ezt megteszik, növelve ezzel az építészeti és funkcionális színvonalat.
Remélem véleményemet nem tekintik tolakodásnak, sértőnek, kizárólag a város érdekében írok, és a város adóforintjainak értelmes célokra fordítását támogatom.
 
Schopf Márton okl építészmérnök és a város adófizetője
 
(Kapják: Mosonvármegye újság; Mosonmagyaróvár város Polgármestere és testülete, Mosonmagyaróvár főépítésze)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 445267
Hónap: 2185
Nap: 65