Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékkő Mosonban

 Az ezer éves múltra emlékeztet

Moson vármegye 1000 évére emlékezve emlékkövet állítanak

Moson vármegye 1000 éves. A Szent István király alapított mosoni vár a királyság kapuja, ahogyan a kort feldolgozó krónikák írták. Az erős földvár helyét a muzeológusok ásatásokkal föltárták ugyan, de még ma is keveset tudunk róla. Az 1000 éves évfordulón a Mosoni Polgári Kör Közhasznú Egyesület javasolta, hogy a közel 300 évig az ország védelmét szolgáló erősség helyét jelöljék meg egy emlékoszloppal. Elhelyezési helyül a felújítás alatt álló Erzsébet tér Királydomb felőli végét jelölték meg.

Az oszlop anyaga kb. 2,5 méter magas kő, amelyre a vármegye címere és a hajdani vár vonalas ábrázolás kerül bronzból. Ezt Lebó Ferenc szobrászművész készíti el. A kő másik oldalán márványba vésve örökítik meg az oszlopállítás okát, s azt, hogy az itt együtt élő népek és nemzetiségek évszázadokon átívelő szorgalma és tehetsége előtti tisztelgésül állíttatta 2011-ben Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Mosoni Polgári Kör Közhasznú Egyesület, a Mosonért Alapítvány a város lakóinak közadakozásából. Az öt és félmillió forintba kerülő emlékjel költségeit az önkormányzat és a Mosoni Polgári Kör vállalta.

Az egyesület a költségek részbeni fedezetére közadakozást szervez. Kérjük a város polgárait, hogy ha egyetértenek az emlékjel megvalósításával, akkor lehetőségeik függvényében támogassák azt. Támogatás az 58600269-11100960-as számú, a Duna Takarékszövetkezetnél vezetett számlára teljesíthető. A küldött adományról közhasznú egyesület igazolást ad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 450839
Hónap: 3041
Nap: 54