Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A választások nyomán megnyílhat a remény fejezete

A választások nyomán megnyílhat a remény fejezete

 
 
Új kormányra és új politikára van szükség
(Beszélgetés Navracsics Tiborral, a Fidesz MPSZ frakcióvezetőjével)
 
 
 
- Amikor a választópolgárok elmennek szavazni és döntenek arról, hogy melyik párt listáját támogatják, akkor arról is döntenek, hogy a nemzeti érdekérvényesítés terén melyik párt milyen eredményt tud felmutatni az elmúlt öt éves európai parlamenti ciklusban. Ezen a téren a Fidesz képviselői nem szégyenkezhetnek, sőt meglehetősen jó eredményeket értek el - mondta Mosonmagyaróvárott Navracsics Tibor a Fidesz Magyar Polgári Párt frakcióvezetője, aki lakossági fórumon találkozott a város polgáraival. A Nyugat-Hírmondó nevében a találkozó előtt kértünk interjút a frakcióvezető úrtól.
Kép - Valószínűleg lesznek olyan választópolgárok is, akik nem európai uniós célok mentén választanak, a négy év eseményei befolyásolják majd döntésüket.
- A Bajnai-kormány is meg fog mérettetni június 7-én. Hiszen most először tudnak véleményt mondani a polgárok arról, hogy milyen irányba megy az ország. Ítéletet mondanak a válságkezelő lépésekről. Mi, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselői, politikusai nem csinálunk abból titkot, hogy szerintünk alapvetően rossz az irány. Nem a válságból való kiút látszik kibontakozni, hanem egy egyre mélyülő válságot látunk.
Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt időszakban a Gyurcsány-kormány által folytatott politika érvényesül. Új a miniszterelnök személye, de nem változott a politikai irány. Ennek következtében Bajnai Gordontól és kormányától nem várható, hogy kivezesse az országot a válságból. Ehhez új kormányra és új politikára van szükség, amely megnyitja Magyarországon a remény fejezetét.
- Az előző európai parlamenti választáson elég alacsony volt a részvétel. Most is vannak olyanok, akik kényelmesen hátradőlnek, bíznak a közvélemény-kutatások jóslataiban. Mindenki szavazata számít?
- Az európai parlamenti választások Európa szerte viszonylag alacsony részvétellel zajlanak. Ha jól emlékszem, legutóbb 38 százalék volt a részvételi arány, ez nem volt rossz. Én abban bízom, hogy ez magasabb lesz, mint a 2004-es volt. Minden szavazat számít. A magas részvételi arány erősebb legitimációt ad a képviselőknek, s a választópolgárok véleménye is erősebben esik latba. Ezt a véleményt a kormány majd nem hagyhatja figyelmen kívül, nem mondhatja, hogy csak kevés ember véleménye ez. Ezért is fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni.
- Ön a reménytelenség politikájáról beszélt nemrégiben. A reménytelenség perspektívátlanság is? Szellemi, lelki reménytelenség is?
- Így van. Azt próbálják velünk elhitetni, hogy nincsen remény, s mindent el is követnek, hogy ne is legyen Magyarországon. Az egész történet valahol 2002 őszén kezdődött, amikor Kovács László azt mondta, hogy ismét meg kell tanulni kicsiknek lenni. És azt látjuk, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy 2009-re megtanuljuk azt, hogy úgy sincs semminek sem értelme, nem fog semmi sem sikerülni. Ha csak az elmúlt négy év kormányzati beruházásait nézzük, a négyes metrótól kezdve a kormányzati negyeden keresztül, egy sor olyan beruházást lehet felsorolni, amely sikertelen volt. Én csak azt mondhatom, hogy egy magában nem bízó nemzet, nem fog kilábalni a válságból! Tehát vissza kell szereznünk az önbizalmunkat, vissza kell szereznünk jövőbe vetett hitünket.
- Ön a demokrácia megerősítésének szükségességét is emlegeti. Mit ért ez alatt?
- Ha valaki az elmúlt évekre gondol, láthat olyan fejleményeket, amelyek bizony aggodalomra adnak okot. Kezdve a független piacfelügyeletet ellenőrző intézmények elleni hecckampánnyal. Hisz 2002-ben a szocialisták azzal kezdték működésüket, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nemzetközi hírű és köztiszteletben álló elnökét elmozdították. Szász Károlyt, a PFÁSZ vezetőjét egy törvénymódosítással távolították el. 2006 őszén láthattuk a rendőri erőszakot, amely kimondottan politikai utasításra rontott rá a Fidesz békésen ünneplő híveire. Számos olyan mozzanatot lehet említeni, amely azt mutatja, hogy az elmúlt hét évben gyengült a demokrácia, gyengült a jogállamiság Magyarországon.
- Ahogy közeledik a választások időpontja, úgy lesz durvább a kampány. Nem nehéz észrevenni, hogy a Fideszre rátolják a Jobbikot.
- A baloldal részéről mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Jobbikot a jobboldal megosztására használják fel. Hisz a Jobbik elsődleges feladatának a Fidesz támadását tartja. Ha megnézi valaki a Jobbik által üzemeltetett honlapokat, részt vesz lakossági fórumain, akkor azt tapasztalhatja, hogy ez a párt sokkal erősebben támadja a Fideszt, mint az MSZP-t. Azt hiszem, hogy sok baloldali azt gondolja, jobb, ha megosztott a jobboldal, mert így talán a Fidesz nem tud olyan jó eredményt elérni a választásokon.
- Ugyan az Európai Parlamentbe választunk képviselőket, mégis minden a belpolitikáról szól. Hadd kérdezzem meg végül: lesznek következményei a választásoknak? Ugyan a jelenlegi miniszterelnök szájából gyakran halljuk, hogy csak egy évre vállalta ezt a feladatot.
- Lehet, hogy egy év sem lesz belőle. 2004-ben, az európai parlamenti választásokon egész tavasszal azt mondta az MSZP, hogy kizárt, hogy belpolitikai következményei lehetnének a választás eredményének. Később azt láttuk, hogy Kovács László pártelnök megbukott, s ugyancsak megbukott Medgyessy Péter miniszterelnök is. Most ugyanezt már nem tudják eljátszani, hisz Gyurcsány Ferenc előbb megbukott, mielőtt a választásokat megtartották volna. Egy szimpla miniszterelnök cserével most már nem úszható meg a dolog. Új választásoknak kell következnie. Én azt szeretném, ha a választások eredménye azt bizonyítaná, hogy az emberek többsége új választásokat, új fejezetet akar Magyarország életében.
 
 
Böröndi Lajos (Fotó: Balassa Tamás)
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 378289
Hónap: 4883
Nap: 161