Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az itt élő emberek szorgalmára kell támaszkodni

Az itt élő emberek szorgalmára kell támaszkodni

 

Négy év mérlege - Beszélgetés Szabó Miklós polgármesterrel

 

Lassan véget ér az önkormányzati ciklus, eljött a számvetés ideje. Szabó Miklós polgármestert arra kértük, vonja meg a négy év mérlegét.

- Nekem természetes ilyentájt, hogy az ember összevesse korábbi terveit, elképzeléseit az eredményekkel – bár Magyarországon inkább a felelőtlen ígérgetés a divat, amit nem követ elszámoltatás. Nos, a választások előtt három fő prioritást fogalmaztam meg. Ismerve a város pénzügyi helyzetét a legfontosabb az volt, hogy megtörjük az eladósodás ütemét, hogy intézményeink biztonságosan működhessenek, s hogy mindenki időben megkapja a fizetését.

 

Megtörtük az eladósodás ütemét

 

Kép Mindezek mellett olyan jellegű fejlesztéseket szorgalmaztunk, amelyek munkahelyeket teremtenek, adóbevételeket hoznak, mert csak azt lehet elosztani, amit megtermelünk. A harmadik prioritás a 2007-2013-as uniós pályázatokkal kapcsolatos, amelyek során szerettük volna, ha sikerrel szerepel a város. A rendelkezésre álló időt igyekeztünk hatékonyan kihasználni, jó tervekkel felkészülni. A politika szerencsére nem nyúlhat bele a támogatási kérelmek elbírálásába - talán ezért is voltunk – elvileg ellenzékiként ilyen eredményesek. A bírálatot szigorú pontrendszer szabályozza, ennek a filozófiáját próbáltuk átvenni, ehhez alkalmazkodni. Ha végignézzük az elmúlt négy évet, a pénzügyi helyzet vonatkozásában elmondhatjuk, hogy a 2008-ban ránk zúdult pénzügyi válság ellenére megtörtük a város eladósodási ütemét, sőt a 2009-es beszámoló egyértelműen tükrözi, hogy visszafordítottuk azt, csökkent a hitelállományunk. Mindezt úgy tehettük meg, hogy érdemi takarékossági intézkedéseket vezettünk be, melyek nem módosítottak drámaian a város működésén, mégis több tízmillió forintot takarítottunk meg általuk.

 

Fejlesztettünk

 

A fejlesztéseket terén az új bölcsőde volt az első sikeres pályázatunk. Mivel minden mindennel összefügg, tudtuk: ahhoz, hogy munkát vállalhassanak az édesanyák, a gyereküket valahol biztonságban el kell helyezniük. A családok megélhetését pedig a fizetésekből kell biztosítani, nem segélyekből. A legjelentősebb beruházásunk talán a MoWinPark létrehozása volt. Különféle cégek letelepítésével, a bővülés lehetőségeinek biztosításával így nyílik esélyünk a foglalkoztatottság növelésére. A már említett gazdasági válság nem kedvezett ugyan, hisz számos előzetes jelölt visszalépett, de mostanra megújult az érdeklődés a város iránt, s örömmel mondhatom, hogy a tárgyalások eredményeképpen várhatóan egy-másfél éven belül közel ötszáz új munkahely létesül Mosonmagyaróváron.

Más műfaj ugyan, de szintén sokakat érint, hogy az összes játszóteret az uniós szabványoknak megfelelően újítottuk fel. Fontos volt az Itatónál lévő szabadstrand rendbetétele, s már most érzékelhető, hogy jelentősen javítja a városlakók komfortérzetét. De megemlítem még a Wittmann-parki játszótereket is, melyek nem kerültek egyetlen fillérjébe sem a városnak. Számomra nagyon szimpatikus az az erősödő lokálpatrióta szemlélet, mely szerint a vállalkozások a befizetett adón felül is áldoznak a közérdekért. Fontosak voltak a sportlétesítményekben végrehajtott fejlesztések. Felújítottuk például a gimnázium pályáinak salakborítását, de szót érdemel a Kühne- és a MTE-pályák részleges modernizálása. Jelentőségét tekintve ide sorolnám a Paprétig vezető kerékpárút megépítését, ami nem csak a turizmus, hanem a sportolás kereteit is bővíti. Lényeges még, hogy a csatornázás szinte teljesen kiépült a városban, ami higiéniai és környezetvédelmi szempontból sem mellékes. Legnagyobb feladat a Strand és a Fekete István utca és környéke csatornázása volt. A panelrekonstrukciós programban közel kétezer lakás szigetelése, fűtéskorszerűsítése is a mögöttünk hagyott időszakban valósult meg.

- Sokat hallhattunk Moson belváros rehabilitációjáról…

- Igen, elindult a főként pályázati pénzből finanszírozott folyamat, amiben a mosoni piac, az Erzsébet tér környéke és a Fehér Ló Közösség Ház érintett, a Futura program pedig kiemelt kormányzati támogatást kapott – ez utóbbi remélem, a kormányváltással sem változik majd. Számos előkészített beruházásunk is van: így a szennyvíztisztító bővítése, illetve a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt. Ezek összesen közel 12 milliárd forintnyi fejlesztést jelentenek Mosonmagyaróvárra nézve az elkövetkezendő években. S hogy el ne feledjem, rövidesen átadjuk a rendbetett Barátság utat, s több mint húsz lakóutca kapott jó minőségű burkolatot az utóbbi időben. Intézményfelújítási programunkban nem akartunk mindent egyszerre elvégezni, inkább az erőket koncentrálva, az energiatakarékosságra hangsúlyt helyezve egy-egy intézményt modernizáltunk. Példaként hoznám a Bolyai kettes számú épületét és a Kékcinke Óvodát.

- A turisztika mindig kényes pont volt.

- Itt is előreléptünk, amit az idegenforgalmi adóbevétel növekedése jelez. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy új nagyrendezvények indultak a ciklusban. Elég csak megemlíteni a Volutát, a Szigetköz Ízei Vármegye Borai Fesztivált. Az ötletek kívülről, a civil szférából érkeztek, s mivel volt bennük fantázia, a város felkarolta őket. Az idén ünnepeltük Moson ezer évét, ami a visszajelzések szerint messzire vitte jó hírünket.

 

Nem vagyok a látványberuházások híve!

 

- Mi maradt el? Rögtön a sportcsarnok jut az ember eszébe.

- Ez nem is szerepelt az eredeti programban négy éve, hiszen mindannyian tudjuk, nagyon nagy falatról van szó. Megfelelő pályázati kiírás esetén persze nem szalasztjuk el a lehetőséget, mert tudjuk, hogy nagyon fontos lenne a város sport- és kulturális élete szempontjából egyaránt.

- Szerencsésnek tartod, hogy az annak idején kitalált PPP módszerrel nem épült meg?

- Egyetlen ilyen sportcsarnok van ma Magyarországon, de úgy tűnik, az sem sikertörténet. A 2007 elején a testület elé benyújtott programban egy vastagon szedett mondatban jeleztem, hogy Mosonmagyaróvárnak saját magára, a város adottságaira, az itt élő emberek szorgalmára kell elsődlegesen támaszkodnia, ne kívülről várja a megoldást. Úgy gondolom, a sportcsarnok tekintetében is akkor lehet elkezdeni az építést, ha az alapjait, vagyis a működtetés feltételeit megteremtettük. Ezt például a betelepülő cégek adóbevételeire számítva lehet megvalósítani.

- Egyértelmű adósság az ’56-os múzeum. Sajnos Mosonmagyaróvár nevét jobbára a sortűz kapcsán ismerik világszerte.

- Ez igaz, de csak olyan jellegű emlékhely kialakításának van értelme, ami viszonylag kis költséggel, rentábilisan működtethető. Van is ilyen elképzelés, de maga a múzeum megépítése nagy pénzeket emészt fel. Ehhez azonban saját erő sokáig nem állt rendelkezésre. Ma már az épület a miénk, a gazdaságos működtetés terve is megvan, s folyamatosan próbálunk a megvalósításhoz pályázati lehetőségeket keresni. Ez a Futurával együtt olyan kitörési lehetőséget jelent, ami miatt Mosonmagyaróvár vonzó turisztikai célpont lehet. E két adósság kapcsán hadd mondjam el, hogy felelőtlen az a politizálás, ami szerint felvesszük a hiteleket, aztán kötvényt bocsátunk ki a semmire, és lesz, ami lesz. Tudomásul kell venni, hogy a felvett hiteleket a mosonmagyaróváriaknak kell visszafizetni. Én nem vagyok a kampányberuházások, kampányfejlesztések híve. Magam részéről inkább arra törekszem, hogy mindent megpróbáljak megtenni az általunk megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Nagy szó, hogy a ciklusban megőriztük a város vagyontárgyait, sőt gyarapítottuk is azok sorát. Elmondhatom, hogy az első félévtől eltekintve nem voltak nagyobb pártpolitikai csatározások sem. Igyekeztem minden frakcióval normális viszonyt kialakítani, mert ezzel is alapot teremtettünk a város működéséhez, fejlődéséhez.

Böröndi Lajos

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 368122
Hónap: 5028
Nap: 159