Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez a város az otthonom

Ez a város az otthonom

(Beszélgetés dr. Kissné Németh Évával)

 

- Mindenki ismer, sokan Karsai Klári néni örökösének gondolnak. Vállalod az örökséget? - Boldogan vállalnám, de nem könnyű Klári néni örökébe lépni, hiszen nála nagyszerűbb pedagógust és kiváló embert keveset ismerek. Én csak igyekszem az általa rám ruházott feladatoknak megfelelni. Nagyon megtisztelő, hogy még mindig vele dolgozhatok, sokat tanultam tőle szakmailag és emberileg egyaránt. Éppen a napokban mesélte - most is együtt dolgozunk, az Anyanyelvápolók Országos Szövetségének nyári táborát szervezzük-, hogy valamikor, talán, úgy húsz éve egy üdvözlőlapon azt írtam Neki, hogy olyan pedagógus szeretnék lenni, mint Ő.

Egyelőre csak remélni tudom, hogy jó úton haladok.

- Tanárként milyennek látod a ma iskoláját? Mások a mai gyerekek a 15-20 évvel ezelőttieknél?

- Természetesen mások, hiszen a világ is állandóan változik körülöttünk. A mai kamaszok sokkal bátrabbak, nyitottabbak, mint a 20 évvel korábbi diákok voltak. Sokkal több információ éri őket, pozitív és negatív egyaránt. A mai tizenévesek egyszerre képesek száz féle információt átvenni, gondoljon csak mindenki azokra a kamaszokra, akik egyszerre képesek a számítógép előtt ülve zenét hallgatni, készülni a másnapi feladatokra.

Ebben a felgyorsult világban, úgy gondolom az iskolának is tempót kell váltania. A mai tanulókat már nem lehet lekötni az előadásszerű tanítási módszerekkel, a frontális osztálymunkával. A tanári módszereknek is változniuk kell, különben nem érhető el eredmény.

Kép Nagyobb gondot én inkább a nevelés terén látok. Az én generációm még szinte áhítattal nézett fel a tanárra, alig mertük megszólítani. A mai diákok ezt a tradíciót már nem ápolják, számukra a tudás, a tanárok személye már nem fontos.

- Milyen rendezvények fűződnek hozzád? Mi motivál?

„Nem egyenlők az esélyek, tudomásul kell vennünk, kötelességünk volna a tehetséggondozást nemcsak az elit, hanem a szakmunkástanulók szintjén is számon kérni.” - olvasható egy 22 évvel ezelőtt megjelent tanulmányban. (Vathy Zsuzsa: Kvarcóra ír himnusszal, Bp. Kozmosz Kv. 1986.)

Sajnos nem sok változás tapasztalható azóta sem, ezen a téren.

Napjaink szakiskolásainak zöme hasonló gondokkal küzd, mint elődeik. A velük való törődést nagyon fontosnak tartom, mondhatni ez tölti ki az életem. Hiszen közöttük is vannak tehetségesek szép számmal. Én hiszem és vallom, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találni és segíteni kell azt a felszínre hozni. El kell hitetni a többnyire saját magukat alul értékelő diákokkal, ha van bennük elég szorgalom és kitartás és elég erő, bármi lehet belőlük.

Tapasztalataim szerint az iskolai nevelés eredményesen azokban az iskolákban oldható meg, ahol nem csak tanulás van. Hiszen az iskola olyan tanulókat is befogad, akik nem kifejezetten tanulásra motiváltak. Különösen jellemző ez a szakiskolákra.

Ezért is vállalkoztam arra, hogy olyan lehetőséget teremtsünk diákjainknak, ahol saját képességeiknek legjobban megfelelő közegben tudnak bemutatkozni, képességeik szerint versenyezni. Így jött létre a Szakiskolai tanulók országos vers-és prózamondó versenye. Ebben az évben rendezzük meg immáron hatodszorra.

A kétévente megrendezésre kerülő versenyre minden alkalommal nagy az érdeklődés, ezért gondoljuk úgy, hogy valóban hiánypótló kezdeményezés volt. Jó lenne, ha a város kiemelt rendezvényei közé kerülhetne, hiszen Mosonmagyaróvár mégis csak egy nagy múltú ipari város, ahol kiemelt helyet kell, hogy elfoglaljon a szakmát tanuló diákok kulturálódása. A jól képzett, talpra esett, a világra nyitott szakemberekre mindig nagy szükség volt, van és lesz.

Ez az év pedig külön is nagy jelentőségű számunkra, hiszen a reneszánsz évét, iskolánk névadójának Hunyadi Mátyásnak trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepeljük.

Eddig is számos rendezvényünk volt már, reneszánsz viselet és öltözködés kultúra bemutatása, Hunyadi iskolák találkozója, egészséges életmódra nevelés „Egyensúly”- elnevezésű régiós program. Természetesen mindezeket csak közösen kiváló kollégáim és iskolánk vezetőinek segítségével lehetett megvalósítani. Szerencsémre, „jó a csapat!”

- Kitüntettek nemrég. Mit kell tudni róla?

A honvédelemért végzett tevékenységem elismeréséül miniszteri kitüntetést kaptam, január 22-én a magyar kultúra napján. Nem számítottam rá, de nagyon örültem neki. Már hosszú ideje vezetem az iskolában a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége Közhasznú Egyesületet.

Tevékenységünk nagyon sokrétű, hadisírokat gondozunk, vetélkedőket, táborokat szervezünk. Több, honvédelemmel kapcsolatos országos versenyen is jó eredménnyel szerepeltek az iskola diákjai. Ők hozták rendbe és gondozzák folyamatosan többek között a Gézaházán lévő két ismeretlen magyar katona sírját is.

Ezen kívül részt veszek az országos egyesületi munkában is.

- Hol érzed magadat otthon? Mit szeretsz csinálni, ha nem oktatsz, szervezel?

- Alapvetően nekem a foglalkozásom egyben a hobbim is. Ezen kívül szeretek utazni, lehetőség szerint országon belül és kívül is, valamint olvasni, és zenét hallgatni.

Ez a város az otthonom, szüleim halála óta meg már minden ide köt.

Böröndi Lajos

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 378777
Hónap: 4709
Nap: 157