Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A családok megerősítésének éve 2016

A pénztárcánkon is megérezzük a változásokat – Beszélgetés dr. Nagy István államtitkárral

A családok megerősítésének éve 2016

A pénztárcánkon is megérezzük a változásokat – Beszélgetés dr. Nagy István államtitkárral

 

 

nagypistafoto.jpg Sajtótájékoztató keretében számolt be  dr. Nagy István országgyűlési képviselő a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt év elvégzett feladatairól, a lakosságot leginkább érdeklő kérdésekről. Ezt követően beszélgettünk.

 - Országos ügyeket hozott szóba az imént. Milyen érzés mosonmagyaróváriként alakítani ezeket a folyamatokat?

- Minden mindennel összefügg. A földkérdés, az otthonteremtési támogatások vagy épp az ÁFA csökkentésért folytatott küzdelem mosonmagyaróvári ügy is. Mégis mindaz, ami a választókerületemben történik, kiemelten fontos számomra. Az itt felmerült problémáknak mindig újult erővel állok hozzá. Nagy változások zajlanak térségünkben, jól működik a gazdaság, most indulnak az új európai uniós pályázatok. Folynak az egyeztetések a polgármesterekkel, hogy ki melyik beruházást tartja legfontosabbnak a településén. A mostani döntések hatásai évtizedekig hatással lesznek ránk. Most zajlik napjainkban a szigetközi vízpótlás ügye. Esély mutatkozik a szlovák féllel való megegyezésre. Óriási jelentőséggel bír jövőnk szempontjából.

- Az elmúlt hónap hírei között a földárverések ügye a vezető hírek között szerepelt.  December 31-én lezárult a földértékesítési folyamat első része.

- Győr-Moson-Sopron megyében 155 földrészletet hirdettek meg, s 109 nyertes ajánlat született, s az ügyfelek által ajánlott  vételár közel 212 millió forint volt.

Azt is el kell mondani, hogy vevői bizonytalanságot keltett az árverések során az eladásra kerülő földeken fennálló haszonbérleti szerződések módosításának, esetleges felmondásának lehetősége. Ezt a helyzetet az Országgyűlés a december hónapban elfogadott jogszabály-módosításokkal rendezte

 - 2016-ban is folytatódik a program?

- Igen. A következő ütem a szántó, rét és legelő művelési ágú földterületeket tartalmazza. A korábban meghirdetett, de érvényes ajánlatot nem kapott területek meghirdetésére 2016. januárban, a beérkezett ajánlatok értékelésére 2016 márciusában, és szerződéskötésre 2016 áprilisában kerülhet sor.

Végül az utolsó ütem a gyümölcsös, szőlő, halastavakat és nádasokat tartalmazza. A területek meghirdetése 2016 áprilisában, az írásbeli ajánlatok értékelése 2016. június-július hónapban, és szerződéskötés 2016 augusztusában várható.

- A Családok Otthonteremtési Kedvezménye szintén a vezető hírek közé került.

- A 2015. július 1-jétől bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-je óta még kedvezőbb feltételekkel igényelhető. A három vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához.

A három vagy többgyermekesek a fenti támogatás mellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt (a fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3 százalékot) is igényelhetnek.

A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedik. A támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. Ezt a célt szolgálja, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál.

A kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt. Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az új lakóingatlanok áfája.

A kormány február 3-án 2 új rendeletben foglalja össze az otthonteremtési program szabályait. Az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről. Az elvi döntések már megszülettek meg a várható könnyítésekről.

A kormány eltörli a 30 millió forintos ingatlanérték-határt és a tulajdoni korlátot.  Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például új ház építése esetén az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. Így ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.

A kormány a CSOK-on keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtér beépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.

Az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. A kormány célja a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép.

Az otthonteremtési programmal az elsődleges cél családpolitikai, a másodlagos pedig a gazdasági növekedés, vagyis nem csak egy szociálpolitikai akcióról van szó.

- Mozgalmas év elé nézünk, a fentieken kívül még számtalan intézkedés könnyíti meg életünket, javítja életminőségünket.

- Az idei év az adócsökkentés éve lesz. Magyarországon már eddig is Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsa volt hatályban, mely január elsejével tovább csökken 15 százalékra. Ennek köszönhetően több mint 4 millió magyar embernek marad több fizetés a zsebében (átlagosan 30 ezer forint). Továbbra is az a célunk, hogy minden magyar embernek megérje a segély helyett a munkát választani. A szja-csökkentés mellett 27-ről 5 százalékra csökkent a házi sertéshús áfája, és mint már említettem, csökken az új lakások építésére vonatkozó áfakulcs is. 

Az új évben tovább erősödik a családtámogatási rendszer, amely a magyar gazdasági modell egyik legfontosabb pillére. Január 1-jétől a jelenlegi 10 000-ről 12 500 forintra nő a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye. Ezt követően az adókedvezmény összege 2019-ig fokozatosan a duplájára növekszik. Az intézkedések 350 ezer családot érintenek, ezeknek köszönhetően egy kétgyermekes család éves jövedelme akár 60 ezer forinttal is nőhet. Adókedvezményben részesülnek a fiatal házasok, melynek összege továbbra is havi 5000 forint lesz, és 2 évig jár majd. A kormány számításai szerint 2011 és 2016 között mintegy 1300 milliárd forint maradhat a magyar családok zsebében. 2016 a bürokrácia csökkentésről is szól. A cél az, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen Magyarországon ügyeket intézni. Ezt segíti, hogy immár 270-re emelkedik a kormányablakok száma, ahol gyorsan és kényelmesen intézhetik az ügyeiket az állampolgárok.

Több igazolvány elkészítése is ingyenes lesz, így díjmentes lesz többek között a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is. A vállalkozások számára többek között ingyenes lesz az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása. A bürokráciacsökkentés az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a 300 négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre. Mindezen intézkedések tovább növelik hazánk versenyképességét is.

- Az emberek a pénztárcájukon tudják igazán lemérni a javulást.

- Az idén béremelésekre is sor kerül. Bruttó 111 ezer forintra nő a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra növekszik. Mindez a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbért keresők esetében. Ilyen mértékű reálbér-növekedésre a legalacsonyabb bérek esetében 2002 óta nem volt példa.

A közszférában is nőnek jövőre a fizetések. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére az idén nyáron történt 30 százalékos béremelést követően jövőre további 5 százalékkal nő. A felsőoktatásban oktatók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is.

Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok idei havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig jövőre is megmarad. Mindezek mellett a kormány jövőre megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, ez elsőként a járási hivatalokban dolgozókat érinti majd.

A fentieket összefoglalva 2016 az adócsökkentés és a családok megerősítésének éve lesz, miközben csökken a bürokrácia, és béremelésekre is sor kerül. Nem utolsó sorban elindul az új nagyszabású otthonteremtési program. Ezek a tények önmagukban és összességében is jól bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek .

 

Böröndi Lajos

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 399058
Hónap: 5005
Nap: 165