Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elkezdődött az iskola - Segít az önkormányzat

 

 

Elkezdődött az iskola - segít az önkormányzat

Elkezdődött az iskola, a nebulók már a második hetet fejezték be írásunk napvilágot láttakor. A szülőknek az idén is mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, hogy minden tanszer a táskába kerülhessen. Azt hallottuk, hogy egy elsős beiskolázása harmincezer forintba is került. Dr. Nagy István alpolgármestert arról kérdezzük, hogy az önkormányzat hogyan próbálja enyhíteni a beiskolázás terheit.- Természetesen ismerjük a gondokat, s segíteni is igyekszünk. Van egy úgynevezett rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, amelyből, ha 67 000 forint alá csökken az egy főre jutó jövedelem, akkor gyerekenként 10 ezer forintot tudunk biztosítani.

- Hogyan jutnak ehhez a családok?

- Be kell jönni az önkormányzathoz és kérni kell. De ha ez az összeg kevés, akkor a családok átmeneti segélyeként még ötezer forintot lehet igényelni. Így az említett jövedelemszint alatti családoknál gyerekenként 15 ezer forintot tudunk biztosítani.  

 

Komolyabb támogatás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Ennél a formánál teljesen ingyen kapja a tankönyveket a gyermek, és az iskolában fölmerülő összes térítési díjat is állja az önkormányzat elsőtől az ötödikig bezárlólag. Hatodiktól pedig a térítési díjakból ötven százalékos kedvezményt kap.

Ezen felül július és november hónapban 5500 forintot vehet igénybe kétszer még az a személy, aki rendszeres gyermekvédelmi segélyben részesül. Ezt is kérni kell.Az említetteken kívül minden elsős kisdiákot ingyen füzetcsomaggal látja el a város.Kép

- Van rálátásotok arra, hogy mekkora a rászorulók köre?

 

- Sajnos elég nagy. Addig míg a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást tavaly közel ezren kaptak, az idén ez a szám fölkúszott 1500-1600 - ra. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők tavaly körülbelül ötszázan voltak, az idén ez a szám már elhagyta az ezret.

- Ezeket a támogatásokat kérni kell, ha valaki kicsit szégyenlősebb, nem jön be hozzátok, az kiesik ebből a körből? Van egyfajta hálózat, információs rendszer, ami segíti, hogy a rászorulók valóban segítséget kaphassanak?

 

- A pedagógusok sokat tudnak a családokról, ismerik ezeket a problémákat, figyelnek, s az iskolákban dolgozó gyerekvédelmisek is képben vannak, s ajánlják ezeket a lehetőségeket a rászorultaknak. A szociális intézményrendszer is úgy van kialakítva, hogy a családok ne essenek ki ezekből a juttatásokból.

Én arra biztatok minden rászorulót, hogy vegye igénybe ezeket a kedvezményeket, jöjjön be hozzánk, s a hivatal dolgozói segítenek.

mvm

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 445874
Hónap: 2065
Nap: 74