Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Térfigyelő kapuk Mosonmagyaróváron

 Virtuális kapuk és térfigyelő a város biztonságáért

 
Elkezdődhet végre a rendszámfelismerő és térfigyelő kamerarendszer kiépítése Mosonmagyaróváron a képviselő-testület júniusi ülésén hozott döntése érelmében.
Az elmúlt évek során a rendőrség és az önkormányzat részéről többször indult kezdeményezés térfigyelő és rendszámfelismerő kamerarendszer kiépítésére. A többszöri kezdeményezések ellenére a kamerarendszer sajnos évek óta a költségvetés szűk kerete miatt nem tudott megvalósulni. Az elmúlt időszakban mindkét fél részéről ismételten elindultak a kezdeményezések és egy olyan konstrukciót sikerült kidolgozni, mely lehetővé tenné a gyors megvalósulást. Előzetes információk szerint  a rendszer várható nettó költsége legfeljebb 12 millió forint, de lehetőség lenne a rendszer több évre történő lízingelésére is mely tartalmazná a karbantartási költségeket is. Ez 2014. december 31-ig körülbelül havi 300 ezres költséget jelentene.
A Képviselő-testület májusi ülésén foglalkozott volna a témával, ám akkor levette napirendről a rendszám és térfigyelő kamerarendszer kiépítésére vonatkozó előterjesztést azzal, hogy folytassanak további egyeztetéseket. Abban továbbra is egységes álláspont alakult ki a rendőrség és az önkormányzat részéről, hogy a rendszer kiépítése során fontos szempont a forgalom ellenőrzése, belépő – kilépő forgalom, valamint csomópontok megfigyelése. Az eredeti elképzelés szerint sor került volna három virtuális kapu, valamint a város öt pontján elhelyezett térfigyelő rendszer kiépítésére. A rendszámfelismerő a bevezető utak mentén kerül elhelyezésre a be –illetve kimenő forgalmat figyeli, és az ott közlekedő járművek rendszámát leolvassa. A szerverprogramba betáplált rendszámok egyezése esetén riasztás formájában jelzést ad. A tervek szerint a térfigyelő rendszer a következő helyeken valósulna meg:  a Deák téren, a Jókai utcában és a vasútállomáson két-két kamera, a termál parkolóban, a Szent István király úton a Fehér Ló Közösségi Ház előtt egy-egy kamera. 
A májusi ülés óta a védelmi és közbiztonsági tanácsnok egyeztetéseket tartott a kiépítés pénzügyi és műszaki tartalmára vonatkozóan is.  Ennek megfelelően most úgy határozott a képviselő-testület, hogy hozzájárul a rendszám és térfigyelő kamerarendszer kiépítéséhez nettó 12 millió forintos összeg erejéig.  2011-ben a költségeket a közbiztonsági alapból kell fedezni, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben pedig egyenlő részletben a költségvetésben tervezni kell. A keretösszegből elsősorban a virtuális kapukat kell megvalósítani az összes bevezető és kivezető úton. A fennmaradó összegből pedig a térfigyelő kamerarendszert alakítják ki.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 337210
Hónap: 2386
Nap: 89