Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belvárosi séta a műemléki világnapon

Magyaróvár templomai és kápolnái

Séta a műemléki világnapon

 

A műemléki világnap alkalmából április 17-én, vasárnap 16 órai kezdettel városi sétát tart Székely Zoltán művészettörténész, múzeumigazgató Magyaróvár templomai és kápolnái címmel. A séta a Szent Gotthárd plébániatemplomnál kezdődik és a Rozália-kápolna érintésével az evangélikus templomnál ér véget.

rozalia-kapolna.jpgA városnak két katolikus temploma van, s az Ipartelepen az úgynevezett olasz kápolna, ahol alkalmanként tartanak szertatást csupán. Evangélikus templomát 1884-ben szentelték fel, s a két világháború között épült fel a két városrész között a református templom. A Rozália kápolna a pestisjárvány elmúltával engesztelésül épült, s falán a második világháborúban elesett mosoniak névsora, s az 1946-os német kitelepítés 50. évfordulóján elhelyezett emléktábla található.

1984. április 18-án tartották meg először a műemléki világnapot, az ICOMOS civil szakmai szervezet kezdeményezésére, amit azóta minden évben egyre szélesebb körben, egyre több országban ünnepelnek. Célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. 2015-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját

1957-ben, alakult meg az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség, s 1987-ben fogadta el a Világörökség Bizottság  az első magyar helyszíneket, ekkor lett világörökség Hollókő, Budapesten a Duna-part és a budai Várnegyed.

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 435125
Hónap: 3925
Nap: 104