Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megemlékezés és Könyvbemutató Pozsonyban

Megemlékezés és Könyvbemutató Pozsonyban 2016. október 6-án

Az öreghegytől a Schneebergig címmel jelent meg az Ünnepi könyvhétre Deák Ernő történész, a Bécsi Napló főszerkesztőjének önéletrajzi könyve. A kötetről az aradi és a pozsonyi vértanúk emlékére szervezett október 6-ai koszorúzás után beszélgettek a Pozsonyi Magyar Intézetben. Az író-olvasó találkozó szervezője a Szövetség a Közös Célokért volt. Deák Ernővel Böröndi Lajos költő, író, a kötet szerkesztője beszélgetett.

pozsony7.jpgDeák Ernő azt mondta: hálás Ausztriának, mert befogadta. Ausztria nemzetközi segélyszervezeteken keresztül lehetővé tette a magyar fiatalok továbbtanulását. Magyar iskolákat hoztak létre, és egyetemre mehettek a forradalom utáni megtorlások elől menekülők.
„Úgy fogtam fel, hogy én ezt a pesti srácoknak köszönhetem. Nemcsak én, hanem az a sok ezer magyar fiatal, aki Ausztriába kijutott” – fogalmazott a történész. Az, hogy felkarolták a menekült fiatalokat, a nyugat lelkiismeret-furdalásának következménye, hiszen az országon nem segítettek a nyugati államok, segítettek legalább a politikai menekülteken.
Deák Ernő azt vallja: ennek köszönhetően életében ötvöződik a nemzet szeretete és a környezethez való alkalmazkodás.
Deák Ernő Innsbruckban érettségizett, de Tollas Tibor, a Nemzetőr főszerkesztője biztatta, hogy menjen Bécsbe, az egyetemre tanulni. Az Osztrák Akadémiai Intézetben helyezkedett el az egyetem elvégzése után.  „Mikor befejeztem az egyetemet, három hónapjára rá kaptam tőle egy levelet, hogy érdekelne-e ez a program.” Így kezdett el dolgozni az akadémián a magyar nemzetiségű történész.
„1956 után jó volt magyarnak lenni, mi voltunk a hősök” –  mondta. Eleinte nyüzsögtek a magyarok, majd mikor elhalványult a forradalom emléke, sokan kétségbe vonták, meg kell-e maradniuk magyarnak. Ezért alakult az első szervezet, majd  megalakult az Európa Klub.  Később létrehozták az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségét is. A nyugati szomszédainknál élő magyarok életében szintén az a nagy kérdés, hogyan lehetne bevonni a fiatalokat a társadalmi életbe. Fontos ez ahhoz is, hogy megmaradhassanak magyarnak a kint élők.
A beszélgetés végén Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke gratulált a történésznek, ugyanis augusztus 20-a alkalmából Deák Ernő átvehette a Külhoni Magyarságért Díjat a Nyugat Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége nevében. Duray Miklós, a találkozót szervező Szövetség a Közös Célokért elnöke zárta a beszélgetést azzal a gondolattal, hogy Deák Ernő életútja példaként szolgál arra, amikor az új környezethez igazodva is megtartja identitását, így lesz élete kerek és tartalmas, mint Deák Ernőé.
Neszméri Tünde (felvidek.ma)
Fotó: Balassa Tamás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>


Statisztika

Online: 10
Összes: 456050
Hónap: 2969
Nap: 421