Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A várkapu homlokcímeréről

 

Rejtőző kincseink nyomában

 

Gondolatok a várkapu homlokcímeréről

 

Még napjainkban is szinte elképzelhetetlen olyan Magyaróvárról készült képes bemutatkozó, vagy anziksz-kártya, amelyen ne mutatná magát ország-világ előtt a Várkapu.

Bár városrészünk emble­matikus építészeti emléke napjainkban kissé megkopott eleganciájú öreg hölgyként mutatja magát a szemlélőnek, mégis hírünket viszi a világba. Látványához szokott szemünk nem sejti, hogy a hídról nézvést szeme elé kerülő látvány – hogy úgy mondjam - „nem az igazi.” A várkapu homlokzata ugyanis (talán) rendkívüli értékű titkot rejt!

varkapu.jpg

A Hansági Múzeum fotótárának kezelőjeként már jó ideje feltűnt nekem, hogy a bizonyos időközökben készült felvételek között sok lényeges különbség van. Nyomon kísérhettem hogy a homlokzat díszítő elemei, falstruktúrái időről időre sokat változtak, alapvetően azonban nem befolyásolták a látványt. Egykor díszes koronája és nyakéke azonban sajnos már régen nem látható. A felújítások során eltűnt a látványos, hol kő, hol kovácsoltvas mellvéd és főleg eltűnt a kapuív felett díszlő nagyon régi címer.

A hatvanas évek során elvégzett régészeti feltárások és felújítások írott anyaga részben szakmai okokkal, részben műszaki problémákkal magyarázza az építményen végzett jelentős változtatásokat, de úgy tesznek, mintha nem is hallottak volna a címerről.

Nem hagy nyugtot a gondolat, megvan-e a címer, és vajon mi indokolta 1940 előtt kálváriáját? A nem is igazán hiteles régi városcímerhez annyira ragaszkodó Magyaróvárnak mi oka lett volna, hogy befedje, vagy ami még rosszabb, eltüntesse egykori jótevőjének kőbe vésett emlékét?

Végiggondolva a lehetséges válaszokat, egyetlen feltételezés jutott az eszembe: talán akkor már ott sem volt a címer? Köztudott, hogy Frigyes főherceget ez év januárjában temették el, de miért kellett volna csak ezért eltüntetni a dicső ős címerét. Az idős főherceg halálával még férfiágon sem halt ki a főhercegi ág, a család címere pedig felkerült a kripta homlokzatára. Ismereteim szerint a kegyuraságról is lemondott főhercegi ág nem foglalkozott a város belső ügyeivel, főleg építkezéseivel.

Magyarázatot kereső kutatásaim sajnos nem adtak választ erre a kérdésre, ezért most menteni, ami menthető, a gondolat csírájának elültetésével megpróbálom visszavarázsolni történelmi múltunk egy kis darabját. Az ékes kő esetleges előkerülése talán ezekben a szűkös években is inspirálhatja az amúgy is felújításra szoruló bejárat és kapuhomlokzat rendbetételét.

var.jpg

Amint a legrégebbi képekről látható, a homlokzat felső középrészét nyolcvan évvel ezelőtt még nagy címer díszítette. Az alapos számítógépes képjavításnak alávetett régi képen kibontakozó kőfaragvány címert - nem mintha számomra ne lett volna ismerős – a bizonyosság kedvéért az Országos Levéltár címerszakértőjével azonosíttattam: az Akadémiát alapító Albert Kázmér szász-tescheni herceg (ide adoptált) kiscímere látható 1808 évszámmal. Mint ismeretes a tanintézet 1812-ben nyílt meg, a címer elhelyezésének oka akár a birtokbavétel jelzése is lehetett. Nem tartom valószínűnek, hogy azt maga a királyi herceg rendelte volna meg, a címer elhelyezését sokkal inkább az akkori város hálájának érzem. Annál is inkább, mivel ebben az időben a várépület már nem Habsburg tulajdon, kulcsa szó szerint is a város kezében volt.

A várkapu eme ékessége Ivánfi Ede tanár úr idejében még javában a helyén volt, a Piarista rend központi levéltárában meg is találtam az erre vonatkozó feljegyzését, ami így szól: „A (vár)kapu fölött Albert Casimir lengyel sas és litván lovagból álló címerén 1808-as évszám áll, amely talán a vár restaurálását jelzi, vagy akkor még nem ment át Károly főherceg örökségébe.”

A címeres kapu képe az 1926-os magyaróvári kiállítás ismertetőjének címlapján is felbukkan, és az 1931-ben megjelent első magyaróvári útikalauz (Székely-Thirring) még ír róla. Információja – mármint hogy a nagy címer vasból készült volna – viszont megkérdőjelezi annak esetleges fennmaradását. A következő tíz évben készült eredeti fotóval sajnos még nem találkoztam.

Lokálpatrióta kíváncsiságtól indíttatva nyomozni és kutatni kezdtem, amelynek során egy 1937-ből származó levéltári iktatókönyvből megtudtam , hogy az akkori „városüzemeltető”  homlokzatjavítást végzett. Egy újsághír szerint a november elején megtörtént renoválás során csak a kapu belső nyílásán végeztek átalakítást, a címer attól kezdve mégis eltűnt a szem elől. Remélhetőleg nem leverték, hanem csak levakolták a kőfalba mélyesztett, mintegy egy méter magas, ovális alakú álló címert. Maga az irat sajnos még a negyvenes években „selejteződött”, így már talán soha nem tudhatjuk meg miért szűnt meg a város hálája, főherceg hű magyaróvári városvezetésünk miért döntött a látvány eltüntetéséről.

A nagy címer egyébként nem szerepel sem az egykori vármúzeum, sem pedig anyagának örököse, a Hansági Múzeum nyilvántartásaiban.

Mivel az iktatószöveg csak felújításról beszél, többekkel konzultálva arra a következtetésre jutottam, talán megérne egy misét a kísérlet, azaz a város egy kisebb, a Műemlékvédelmi Hivatal által szóban engedélyezett falkutatással megkísérelné feloldani a dilemmát: van- e újabb várkapu címerünk?

Egyébként az is jól szolgálhatná a remélt mértékű idegenforgalmat, ha egy szokásos tájékoztató táblán elmondanánk, hogy mi is az a belső zárókő-csillag (a XV. századi újjáépítő Szent-Györgyi és bazini grófok címere), és miért vannak ott a római légiók később falba épített kőtáblái?  És ha még a címer is előkerülne!

Gondolatsorom másik indíttatásaként kérném igen tisztelt polgártársaimat, hogy esetleges emlékeikkel vagy rejtőző emlékképeikkel szíveskednének segíteni a felvetett kérdések megoldásában.                                   

Thullner István

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pollák Rudolf - Mosonmagyaróvár Szekeres út 13.

Annyi bizonyos hogy még 1953-g követhető a címer a Vár falon ,ugyan is a régi Képeslapon mely a magán gyűjteményem része még rajta van a vár falon a régi címer! bár a címer még kérdéses hogy azóta hova is kerülhetett !már engem is annyira érdekel hogy jó lenne meg tudni az igazságot bár az is lehet hogy már be van fedve a fal mélyébe ahogy Pistabá is közzé tette !itt minden kép az 50-évei után kell tudakozni!

Pollák Rudolf - Mosonmagyaróvár Szekeres út 13.

Hamarosan talán többet tudunk hogy mikor ,és hova is tűnt el a keresett címer a várkapu címere kutatásaim amit 2-hónapja kezdtem el egyre közelebb fog bennünket vezetni ,ez évben talán fény derül rá.

 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 368986
Hónap: 4976
Nap: 150