Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Székelyhidi László búcsúztatása

 Drága örökséget hagyott ránk, példája kötelez

 

„Kemény hittel küzd, keres, / talál s nem hagyja magát.”

(Tennyson: Odysseus)

 Im. Székelyhidi László

„Mindennek rendelt ideje van.”

A gondviselő Isten úgy rendelkezett, hogy dr. Székelyhidi László főorvos 2012. pünkösdjén már az égben köszönje meg életét, családját, pályafutását. Az ünnep vigíliáján halt meg életének nyolcvannegyedik évében. A Nagy Rendező külön ajándéka, hogy előtte két és fél héttel az Óvárosi Kávéházban baráti körben beszélgettünk vele. Szívünkbe vésődött, amikor az est végén feleségének megköszönte az ötvennégy éves házasságot, és elmondta esti imáját. Akkor még nem sejtettük, hogy ezzel egész életéért ad hálát Teremtőjének.

A közelmúltban egy vallomását testvérünk a Szentírás szavával zárta: „Mindennek rendelt ideje van.” Életében harmóniába rendeződött a családi élet, a küldetéstudat és az annyira szeretett teniszjátéka is. Bárcsak követnénk példáját, és egy harmonikus élet bennünket is megérlelne Isten örök barátságára!

Orvosként az Életet szolgálta

Amikor az 1956. október 26-ai sortűz után mindenki riadtan menekült a vérengzés helyéről, ő oda sietett, és sokan neki köszönhetik életüket. Én is megtapasztaltam, hogy milyen szeretettel törődött betegeivel. Életében megvalósult a Kahlil Gibran által megfogalmazott igazság: „A munka a láthatóvá tett szeretet.” Egyszer kápolnánkban rosszul lettem, ő azonnal rohammentőt hivatott. Amikor magamhoz tértem, rám mosolygott, és most is hallom féltő szeretettől átjárt hangját: „Na, ezt megúsztad, de jobban kell vigyáznod magadra!”

Öröksége: az élet föltétlen tisztelete, megbecsülése. Fájdalmas igazság XVI. Benedek pápa megállapítása: „Az élet iránti gyűlölet Isten tagadásából ered.” A túloldalon a sátán: „hazug és gyilkos kezdettől fogva”. Minden döntésünkkel vagy az igazságot és az életet, vagy a hazugságot és a halált szolgáljuk. Örülhetünk annak, hogy az új erkölcstan tantárgy ezt a lelkiismereti éberséget szolgálja. Az eltompulásra egy megdöbbentő példa, amit minap egy konferencián hallottam: „Ezeket a fogalmakat, hogy jó és rossz, felejtsük el, ezek már elavultak.”

Politikusként az Igazságot szolgálta

Küldetéséhez nemcsak az ember gyógyítása tartozott, hanem a hazugsággal, erőszakkal tönkretett közélet gyógyítása is. Mint orvos, soha nem érte be tüneti kezeléssel, mint politikus, tisztán látta, hogy a magyarság és kereszténység ellenes erők nem adják meg könnyen magukat, mindent megtesznek hatalmuk visszaszerzésére. Két évtized után látjuk, hogy próféta szólt belőle, amikor 1990-ben kampányzáró beszédében Tollas Tibor versét idézte szabadon: „Emberek, ha nem vigyázunk, bebádogoznak újra minden ablakot!”  Amikor 1994-ben összegyűjtötte parlamenti képviselői beszédeit, az idézett mondathoz fájdalmasan hozzáfűzte: „Figyelmeztetésem úgy látszik aktuálissá vált. Megjelentek az egyre jobban felerősödő hangú bádogosok. De még nem késő! Valljuk együtt Antall Józseffel: »A keresztény Magyarországnak van csak jövője.«”

Negyven parlamenti felszólalásából hét az igazságtétellel és a kárpótlással foglalkozik. Róla is elmondhatjuk, amit Jézusról: szívéhez a megnyomorítottak, a kisemmizettek voltak a legközelebb. Az 1990. október 20-ai felszólalásában kéri: „Állítsunk fel egy parlamenti bizottságot, és a vérengzés hiteles feltárása után – a jogállamiság keretei között – mondhassuk ki annak összes következményeivel együtt, hogy 1956. október 26-án Mosonma­gyar­óvárott népirtás, népellenes bűncselekmény történt. Csak ez után jöhet létre a térségben a teljes megbékélés.”

Élete játékában Isten is kedvét lelte

Állításomat hitelesíti, hogy Laci Bátyámnak lelki vezetője lehettem. Amikor Ő most május 26-án este az „Atyai ház” ajtaján kopogtatott, a kapus angyalok könnyen fölismerhették rajta a „Fiú”, azaz Jézus vonásait, tehát bebocsátást nyerhetett az „Örök hajlékba”. Ő Isten akaratát fürkészve, követve élte családi életét, orvosi és politikusi küldetését, a lélek derűjével játszotta teniszmérkőzéseit.

Isten már a teremtéskor a család közösségében gondolkodott az emberről. Laci bátyánk nemrégiben így vallott családjáról: „Mosonmagyaróváron élek feleségemmel. Két lányunk és három fiunk, 13 unokánk és 6 dédunokánk van. Örömmel tölt el, hogy gyermekeink, unokáink sikeres pályát futottak be. Egyik fiam és két unokám matematika professzorok, másik fiam matematika–fizika szakos tanár, a harmadik pedig idegsebész. Örömmel tölt el, hogy két lányunokám egyetemi tanulmányai mellett jelentős sikereket ér el a teniszsportban.”

Megtapasztaltam, hogy Laci bátyánk orvosként a gyógyító Jézus nyomában járt, politikusként azt a Jézust követte, aki szerint: „Az igazság tesz szabaddá titeket.” (János 8,32) A hazugság bádogot rak az ablakokra, eltakarja Isten kéklő egét, vasfüggönnyel zár körül, megfoszt drága kincsünktől, a szabadságtól. 56-os vértanúink épp úgy, mint testvérünk, az igazság melletti tanúságtételükkel, áldozatukkal szabadságunkat szolgálták.

„Kemény hittel küzdött”

Akinek a vallásról csak üres képzelődése van, az a hitet a gyávák menedékének tartja. Ezzel szemben a hit az ember legbátrabb lépése. Testvérünk a bátrak, a hitből élő emberek életét élte. Odüsszeuszként, az árboc keresztjéhez kötöztette magát, és minden vihart legyőzve eljutott Ithakába. Tovább adta nekünk kedves költőjének, Tollas Tibornak üzenetét, amely az egyik legsötétebb évben, 1953-ban, a váci börtönben fogalmazódott meg:

„Váctól Pekingig zúgják a rabok: / - Ha nem vigyáztok, az egész világon / Bebádogoznak minden ablakot.”

A „Néma Rém” úgy vélte, hogy nem lesz több hajnalunk, de mi halljuk a rabok zúgását, és szívünket átjárja a tengerek félelmetes ereje. Ez a zúgás magában hordja a szabadság reményét, a szabadság ígéretét.

Kedves Laci Bátyánk! Segíts bennünket, hogy példádra mi is a csillagos ég segítségével tájékozódjunk, kemény hittel küzdjünk a viharokkal és a hullámveréssel, és így eljussunk a tökéletes szabadság és boldogság kikötőjébe. Amen.

 

Farkas István, piarista

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 330840
Hónap: 3206
Nap: 65