Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fejlődés visszavonhatatlan

 

A fejlődés visszavonhatatlan
 
 
Számvetés – Az elmúlt időszak mérlege
 
 
Egy év telt el a parlamenti választások, s bő fél az önkormányzati óta. Dr. Nagy István országgyűlési képviselőt mérlegkészítésre kértük képviselői és polgármesteri mivoltában egyaránt.
 
Értékteremtő munkán vagyunk túl
 
pista.jpg- Felemelő érzés a választók bizalmából a Magyar Országgyűlés tagja lenni. Nagyon felelősségteljes munka. A kezdeti ünnepi érzések után mára már munkahellyé vált számomra a Parlament, ahol feszített tempóban zajlik a törvényhozói munka. 2011 tavasza az egész nemzet számára fontos eseménnyel lett teljesebbé, idén nemcsak a természet újult meg, de legfontosabb törvényünk is. Fontos, értékteremtő munkán vagyunk túl. Húsz évvel a rendszerváltás után végre nemcsak elértünk egy történelmi lehetőség kapujáig, ahogy az már számtalanszor megtörtént velünk, most át is léptünk rajta, élni tudtunk a lehetőséggel. Az alkotmány, az alaptörvény azokat az utakat, azokat az irányokat adja meg, amelyeket az ország a jövőben követni fog.
– Az egy év alatt számtalan törvény megalkotásában vetélt részt.
– Két törvény elfogadása nagy érzelmeket váltott ki belőlem. Az egyik az ún. „kettős állampolgársági”, azaz a határon túli magyarok számára egyszerűsített, kedvezményes állampolgárság szerzés biztosítása. A másik az ún. Trianon-törvény. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európa nemzeteinek tudatában, s generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója. A törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.
- Régi adóssága volt ez a Parlamentnek. Ezen szimbolikusnak mondható törvények mellett milyen törvényeket tartasz még fontosnak?
- Az Országgyűlés, módosította az Alkotmányt, amelyben a Parlament létszámát legfeljebb 200 főben, ezen belül a nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselőket legfeljebb 13 főben határozza meg a következő ciklustól.
A nyugdíjrendszer átalakításának egyetlen, de világos és érthető oka az államadósság. Ha ez így ment volna tovább, maga alá temette volna az egész gazdaságot, a gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket, és a már nyugdíjban lévők nyugdíját is.
 Magyarországon 2011. január 1-jétől életbe lépett az új adózási rendszer, amely zászlajára a kormány a munka és a családok megbecsülését tűzte. Ezek támogatásával lehetséges a kitörés a munkanélküliségből, a gazdasági megtorpanásból és demográfiai válságból. A közép-európai térség legversenyképesebb adórendszerével száll be a gazdasági versenybe Magyarország.
A kormány célja, hogy ne érje meg Magyarországon se anyagi, se erkölcsi értelemben az adózás megkerülése. Ehhez életszerű, teljesíthető, munkabarát és egyszerű adórendszer kell.
Az új rendszer jelentős előnyt biztosít a munkát vállaló, egy vagy több gyermeket nevelő családok számára – az adórendszer átalakításán keresztül, az elmúlt húsz év legjelentősebb adócsökkentésével. Segíti az üzleti szféra szereplőit, ezen belül is kiemelten a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nagyobb pénzügyi mozgástérhez, több levegőhöz jutnak a versenyképességet növelő adócsökkentések és a fejlesztéseket garantáló Új Széchenyi Terven keresztül.
A kormány célja, hogy a családok kiemelt támogatásával és a csökkenő terhek munkahelyteremtő hatásával Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen. Az egykulcsos adórendszer bevezetésével jelentősen csökkennek az adminisztrációs terhek, egyszerűsödnek az adóelőleg-szabályok. 2011-től a magánszemélyek széles körének sokkal egyszerűbb, kevesebb adatot tartalmazó, átláthatóbb adóbevallást kell készítenie.
- Mi a helyzet az itthoni dolgaiddal? Jut még időd, energiád arra, hogy a helyi eseményekkel is tudsz foglalkozni?
- Természetesen. A kormány megalakulása után kiszámítható rendben működik az Országgyűlés. A két típusú munka jól összehangolható, ráadásul sok előnnyel is bír. Azt mondják a mai világban az információ hatalom. Nekem szerencsém van, hisz már a tervezés fázisában tudomásom van a leendő szabályozásokról. Ha kedvező Mosonmagyaróvárra nézve akkor támogatom, ha nem, akkor mindent elkövetek, hogy a tervezetből ne legyen törvény. S ami még fontos: A pályázatok kiírásának módja minél inkább szolgálja térségünk előre menetelét. A költségvetési bizottság tagjaként erre különösen kedvező lehetőségem van. Első kézből származó információkkal bírva városvezetőként könnyebb irányítani a helyi működést.
- Mi, akik itt élünk a városban, sokszor lassúnak találjuk a fejlődést, azt az utat, amit ez a szép település az elmúlt rövid idő alatt bejárt. A hazatérők, az elszakadtak mást mondanak, gyönyörűen rendbetett, kifestett házakat látnak, pezsgő életet, s a fejlődés számtalan jelét – mondja dr. Nagy István, aki szemmel láthatóan rajong az ország nyugati kapujában található kisvárosért. S valóban szerethető hely ez, jó helyen fekszik, természetes a magyar szó mellett a német s újabban a szlovák, két főváros, két nemzetközi repülőtér érhető el innét röpke fél, háromnegyed óra alatt.
 
A város a térséggel együtt fejlődik
 
Most, hogy a valós határok fizikailag megszűntek, összeforrni látszik a valahai régió, ahol békében élt magyar, horvát és sváb ajkú lakója – mondja a polgármester.
- Egyszerre kell városban és régióban gondolkodni, s régió alatt most a kistérséget értem, a hajdan volt Moson vármegye Magyarországon maradt részét – teszi hozzá. S a térségben gondolkodásnak számtalan jele van. Elég csak a tavalyi és az idei évben elnyert, a térség egészét érintő projektekre gondolni. Hét ilyent számoltunk össze, s ebből a legnagyobb, a környezet érintő, s a turisztikára is ható projekt a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjáról szól. Vénektől Rajkáig hétmilliárd forintot költünk el a 12 milliárdból.
120 kilométeres folyószakaszról van szó, több mint 30 szigettel, számos mellékággal. Azok a mellékágak, amelyeknek megoldható a vízpótlása, vizet fognak kapni. A feltöltődött, eliszaposodott mellékágakból eltávolítjuk az iszapot. Fontos, hogy ez a folyó a vízi turisták számára még kedveltebb legyen. Megteremtjük azokat a partszakaszokat, ahol ki tudnak kötni! Az egyes önkormányzati helyeken olyan partvédelmi művek készülnek, amelyek közelében a folyón érkező turista szolgáltatásokhoz jut. Fontos, hogy a folyónak száz kilométeres része védett vizes élőhely maradhasson, ahol csak keresztülevezgetünk, s nem okozunk benne semmilyen kárt. A programban benne van a partok rehabilitációja is. A magyaróvári duzzasztó, amely a hetvenes években készült e projekt keretében megújul. Mosonmagyaróvár önkormányzata és a vízügy megegyezett, hogy ez a duzzasztó átkerül a vízügy kezelésébe, és akkor felújítása megtörténhet. Így megbízható körülmények között vizet lehet bevinni a Malom-csatornába is. A kivitelezési munkálatok már ebben az évben megkezdődnek, s 2013-ban be kell fejeződni a munkálatoknak
- Valójában ehhez kapcsolódik a Lajta-Leitha projekt is.
- Ez is a vízről szól. Közös osztrák-magyar programról beszélhetünk, magyar oldalon a Malom-ági Lajtát kell 88 millió forint pályázati pénzből hajózhatóvá tenni. Ki és beszállóhelyek létesülnek, de vízitúra-vezető képzésekre és turisztikai rendezvények szervezésére is kiterjed a program, aminek megvalósulás határideje 2013 júliusa.
De ha már itt tartunk, említsük meg a Mosonmagyaróvár – Levél ­– Hegyeshalom – országhatár közt épülő kerékpárutat is, amelynek elkészülte után az osztrák településeken keresztül egészen Bécsig lehet kerékpározni.
Ezek környezetvédelmi, ökológiai, turisztikai projektek voltak, de ha rendszerben akarjuk látni a térség jövőjét érintő beruházásokat, akkor szólni kell a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Rendszer szilárdhulladék lerakóinak rekultivációjáról is. Húsz település – köztük Mosonmagyaróvár – 24 hulladéklerakóját rekultiválják a megítélt három milliárd forintból. A szilárdhulladék gazdálkodási rendszer fejlesztésére is nyertünk közel három milliárd forintot. S a kistérségi szociális alapellátási centrum bővítése is jelentős projekt a maga 51 milliójával, hiszen a térség minden településén igénybe lehet venni a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, s a centrum korszerű informatikai eszközökkel bővül – teszi hozzá dr. Nagy István. 
 
Közel tízmilliárd forint érkezik a városba
 
Ha az ember a régi úton, Győr felől közelíti meg a várost, szembeötlő a fejlődés. Utoljára még arról számoltunk be, hogy a mosoni városrész volt gabonaraktárának átalakítását a kiemelt projektek közé sorolta a kormány, mára már a munkálatok is elkezdődtek. S Jövő év derekától már látogatható lesz a Mosonmagyaróvári Futura Természettudományos Bemutatóközpont. A polgármester szerint a város fejlődésének egyik záloga ez a másfél milliárdos beruházás, amitől az idegenforgalom fellendülését is várják a szakemberek. A magtárat két 13 méter átmérőjű, négyszintes, henger alakú új építménnyel is bővítik, a környék területrendezése és parkolóhelyek kialakítása is megvalósul. A program központi eleme az interaktív természettudományi kiállítás, mely tartalmilag kötődik a helyszínhez is. A kiállítás másik része klasszikus „science center” annak látványos eszköztárával, a természettudományokat népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző „tárlattal”.
Moson belvárosának rehabilitációjához hozzátartozik a Futurán kívül a Fehér Ló Közösségi Ház felújítása, a piactér korszerűsítése, amely népszerű találkozóhelye a város lakóinak, de szombatonként Pozsonyból, Bécsből is megfordulnak itt vásárlók.
Különösen nagy öröm számomra a panelfelújítási program sikere városunkban. Nincs még egy olyan város Magyarországon ahol ilyen százalékban valósultak volna meg. A köztereink, játszótereink is jelentősen megszépültek és felújításra kerültek. Az élhetőbb város kialakítása fontos szempont volt számunkra.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázott támogatásért a megyei TISZK. A szervezet 885,9 millió forintot nyert infrastrukturális feltételeinek javítására . Az összeg nagy részét – összesen mintegy 648 milliót – a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola bővítésére, eszközbeszerzésére fordítjuk. Sikeresen pályáztunk az Oktatási Minisztérium szakmai, informatikai pályázatán is. Óvodáink 1 millió iskoláink 1-3 millió forintot fordíthatnak fejlesztésre intézményenként. A kompetencia alapú oktatás támogatására 105 millió Forintot nyertünk. Ezen összegek elősegítik, hogy intézményeinkben minőségi munkák történjenek.
- Ha a „futó projekteket” összeszámolom, megközelítjük a húszat, s ha a város közel tízmilliárdos értékteremtéséhez hozzáadom a Mosoni-Duna rehabilitációjában a kistérséget érintő hétmilliárd forintot, akkor hatalmas pénzről beszélhetünk – mondja dr. Nagy István.
– Ez engem is megdöbbent, hisz a napi elfoglaltság mellett nem készít mindig leltárt az ember. S akkor még nem is beszéltem arról, hogy folyik további pályázatok előkészítése. Most adtunk be egyet komplex  épületenergetikai korszerűsítésre. Ez a Kossuth gimnáziumot, a Haller iskolát, az Ujhelyi iskolát, valamint a Móra iskolát érinti. Ennek összértéke közel félmilliárd forint.
Decemberre a Tűzoltó laktanya felújítása is megtörténik. A laktanya leválik a távfűtésről, a kazánok mellett napkollektorokat is üzembe helyeznek. S két benyújtott pályázatunk is döntésre vár, az egyik a balesetveszélyes csomópontok átépítéséről szól, ennek keretében a Bakó utca két végén található gyalogosátkelőket szeretnénk biztonságossá tenni, illetve a Futura előtt szeretnénk egyet kialakítani. A másikat a szennyvíztisztító telep kapacitásának bővítésére adtuk be. Igaz, ez sem csak Mosonmagyaróvárt szolgálja, de természetes is, hogy az ember egységben látja a várost környezetével.
- Készülvén a beszélgetésre külön kigyűjtöttem a humán szférát érintő fejlesztéseket, habár az szavaiddal élve minden mindennel összefügg.
- Így van, természetesen a humán szféra sem maradt ki a fejlesztésekből. A kompetencia alapú oktatás megvalósítására jelentős összeget nyertünk. Ez a tantárgytömbösítés kialakítását jelenti. Pedagógusokat képeztünk tovább, a projektben részt vevő tanárok a gyakorlatban is megtapasztalhatták az új módszert. Az informatikai fejlesztés keretében 139 millió forintért vásároltunk digitális táblákat, ebben a programban nem kellett önrészt vállalni. S beszámoltunk már a nyilvánosság előtt a pedagógiai módszertani reformot támogató informatika infrastruktúra fejlesztéséről szóló programról. Ennek keretében a Hunyadi iskolában, a Bolyaiban, az Ujhelyiben és a Kossuth Gimnáziumban összesen 596 tanulói és 29 tanári laptopot telepítettek.
Végül hadd említsek meg még három projektet. A Vackor Óvoda hőszigetelését 54 millió forintból ez év nyarán végezzük el. Kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket. De sor kerül a Gólyahír Óvoda nyílászáróinak a cseréjére is. Végül egy, a közeljövőben befejeződő projektről szólok még, június közepére befejeződik az Aranyossziget utcai bölcsőde bővítése. A beruházás a három tagintézmény által biztosított bölcsődei férőhelyet kívánja növelni.
 
Értéket teremteni is kell, nem csak óvni!
 
Ekkora projektek nem múlnak el nyomtalanul a térség és a város életében. És még nem is szóltam arról, hogy eredményesen dolgoznak vállalataink is, nemrég avattunk fel az Aqua KFT. feketeerdei telephelyén egy palackozó üzemet, amely az itt lelhető kitűnő minőségi ivóvizet Szigetközi friss víz néven palackozza és hozza forgalomba – teszi hozzá a polgármester.
A korábbi évtizedekben elkerülték a várost az ipari beruházók, a 2008-ban felavatott kereskedelmi és szolgáltató Mowinparkban mostanra lázas építkezések folynak, legutóbb egy inkubátorház alapkövét tették le. Mosonmagyaróvár nyugati végén bevásárlóközpontok, üzletek, s ipari cégek vélik megtalálni jövőjüket. S mivel hamarosan elindul Bezenye térségében a casino-beruházás, méreteinél fogva is befolyásolni fogja az itt élők életét. Nem véletlenül mondja dr. Nagy István polgármester, hogy a múlt értékeire vigyázni kell, meg kell óvni, s új értéket is kell teremteni. S a kényelemes, lakható, komfortos város környezetével együtt önmagában is érték.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zina - zina881@freemail.hu

2008 óta három kormánynak (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Orbán Viktor) lett volna lehetősége rendezni a helyzetet. Nem tették. Évek telnek el megoldás nélkül és nincs kilátásban érdemi, pozitív változás. A jelenlegi kormány az adósok kárára vélhetően megegyezett a bankszövetséggel. Évi ~300.000.000.000Ft-ért cserébe nem tesznek valódi lépéseket. Inkább az adósokat hibáztatva, a társadalmat megosztva, látszat intézkedésekkel maszatolják a dolgot.
Ettől függetlenül vannak lehetőségeink érvényt szerezni a tisztességes szerződéshez való jogunknak. Ennek módszerei lehetnek demonstrációk, érdemi tájékoztatás, pertársaságok, szervezett engedetlenség stb...

Indulásnak szeretnék minden érdekelt és szolidáris embert meghívni a kilakoltatási moratórium lejártának napjára időzített tüntetésre 2011. 07. 01.-én 18 órára a Kossuth térre.

Domaszék,
2011. 06. 08.
Bán Tamás

 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 438489
Hónap: 2618
Nap: 80