Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Nagy István képviselő a migránsválságról

A bevándorlással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy István országgyűlési képviselő a minap Mosonmagyaróváron. Mint elmondta, a bevándorlási hullám Európát robbanással fenyegeti, csak 2015. szeptember 22-ig Magyarország határait 230 000 fő lépte át illegálisan. Szerinte a folyamatnak még csak a kezdetén járunk, az utánpótlás bőséges, milliók készülnek útra. A bevándorlók már nem csak dörömbölnek, de ránk is törik az ajtót.  Európa pedig nem csak nyitva hagyta ezeket az ajtókat, de még meghívót is küldözget a bevándorlóknak.

Nekünk egyszerre kell szívünkkel és az eszünkkel gondolkodni

Dr. Nagy István képviselő a migránsválságról

 

nagy-istvan.jpgA bevándorlással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy István országgyűlési képviselő a minap Mosonmagyaróváron. Mint elmondta, a bevándorlási hullám Európát robbanással fenyegeti, csak 2015. szeptember 22-ig Magyarország határait 230 000 fő lépte át illegálisan. Szerinte a folyamatnak még csak a kezdetén járunk, az utánpótlás bőséges, milliók készülnek útra. A bevándorlók már nem csak dörömbölnek, de ránk is törik az ajtót.  Európa pedig nem csak nyitva hagyta ezeket az ajtókat, de még meghívót is küldözget a bevándorlóknak.

A képviselő elmondása szerint Magyarországon kétfajta politikai irányzat létezik, Az egyik az, amelyik meg akarja védeni az országot, a magyar embereket, meg akarja őrizni nemzeti kultúránkat, európaiságunkat, a másik pedig az, amelyik valamilyen megfontolásból ellene dolgozik.  A kormány nemzeti konzultációt hirdetett, több mint egymillió ember mondta el a véleményét, s világossá vált, az emberek úgy döntöttek, hogy az országot meg kell védeni. Közben egyre világosabbá válik, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, s hogy a bevándorlás és a terrorizmus térnyerése összefügg.

A világ legtermészetesebb dolga Nagy István szerint, hogy az ember megvédi családját, hazáját. Magyarország ezer éve védi Európa határait is.  Sőt egyezményekben rögzített kötelessége Európa külső határainak védelme.

- Európa elég gazdag ahhoz, hogy befogadja ezt a tömeget. Vagy Ön ezt másként látja?

- Valóban, Európa gazdag, de gyenge. Ez a lehető legveszélyesebb kombináció. A brüsszeli politika és a nagyhatalmak ott tévednek, hogy menekültnek tekintik azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló.  Így jutottunk oda, hogy veszélyben van Európa, veszélyben van Magyarország. Ami most történik, az nem bevándorlás, hanem lerohanás. Márpedig akit lerohannak, az nem tud befogadni.

- A magyar kormány megpróbálja mederbe terelni a bevándorlást, a menekültáradat kezelését. Összefoglalná a már megtett és a még várható intézkedéseket?

- A magyar kormány  egyértelmű lépéseket tett. A szerb-magyar határszakaszon elkészült műszaki határzár működik. Ezáltal hatodára, hetedére esett vissza az illegális határátlépők száma. Szeptember 21-én az illegális határátlépések alig több mint három százaléka történt ezen a határszakaszon. Baranya, Somogy és Zala megye Horvátországgal közös határain is folyamatban van az ideiglenes biztonsági határzár felépítése.

De szigorította Magyarország a jogszabályokat is.  Bevezettük a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, melyet eddig hat megy területére (Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Somogy Zala és Vas megye) hirdetett ki a kormány. A rendőrség és a honvédség jogszerűen és hatékonyan tud fellépni a határzár biztosítása  érdekében. Ma már migrációs válsághelyzet idején a rendőrökhöz hasonlóan a honvédek is igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket. De részt vehetnek idegenrendészeti  intézkedésekben, s határforgalom ellenőrzésben is.

Szigorítottuk a Büntető törvénykönyvet is a határzárral kapcsolatos bűncselekmények bevezetésével, valamint az embercsempészeket sújtó büntetési tételek emelésével.

- Magyarország konkrét javaslatokkal is előállt, s összefogást sürget.

- Valóban, mondjuk már egy ideje, hogy amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig a problémát nem tudjuk megszüntetni. A mi javaslatunk elvezetheti országainkat egy működő összeurópai cselekvési terv felé. A problémát annak forrásánál kell kezelni, ezért a menekülttáborokat nem az Európai Unión belül, hanem azon kívül kell létrehoznunk. A kvótarendszer csak szétterítené a problémát az európai tagállamok között. Erre mondjuk mi magyarok, hogy Brüsszelben fordítva ülnek a lovon. Mi azt javasoljuk, hogy először vegyük elejét a népvándorlásnak, majd miután megvédtük határainkat, utána beszéljünk arról, hogy mit kezdjünk azokkal, akik idejöttek, vagy ide akartak jutni.

- A problémának van egy humanitárius oldala is.

Igen. A média szívesen mutat síró gyermekeket, olyan helyzeteket, hogy az embernek elfacsarodik a szíve. Szörnyű, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek sokan. Szörnyű, hogy vándorlásuk során kihasználják, becsapják őket. Nekünk egyszerre kell szívünkkel és az eszünkkel gondolkodni. Nem könnyű. De számítok az emberek türelmére, jó szándékára, segítségnyújtására – tette hozzá végül a képviselő, aki megköszönte, Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár, Levél lakosságának azt a hozzáállást és türelmet, önzetlen segítségnyújtást, amit a válság kapcsán tanúsítottak.

B.L.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Február / 2021 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 360700
Hónap: 6329
Nap: 209