Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Családdal a jövőért

 Családdal a jövőért 

 

      A  Zsidanits  Közéleti Társaság, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a FIDESZ  Magyar  Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt  és   az  Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség  együttműködésben, Család, társadalom, problémakezelés címmel  egy  rendezvénnyel  zárták  le   Mosonmagyaróváron  a  Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  által meghirdetett tematikus évet,   „A  család évét".

Egy évvel ezelőtt a kimondott cél az volt, hogy felkeltsék az emberek szívében a felelősség érzését a társadalom legfontosabb intézménye, a család iránt.  Az   év  során  az egyházmegyék  és  különböző szervezeteik  számos családi programot, előadást, konferenciát  szerveztek, de  www.csaladeve.hu címmel önálló weboldalt is létrehoztak a programok koordinálására.

     

csaluad-eve.jpg

A   városi  rendhagyó  eseményre 2011.  december   2-án  18  órakor  az Irodaházban került sor, ahol nagyszámú érdeklődő  várta az  előadókat:  Dr. Varga Gábor pszichiátert , Széles Sándor  kormánymegbízottat, dr. Nagy István polgármestert, országgyűlési képviselőt, Kapui Jenő plébánost, Kiss Miklós evangélikus esperest  és Farkas István piarista igazgatót.

 Farkas atya  köszöntötte a megjelenteket,  majd  a  három legnagyobb ajándékról , az  életről,  a hazaszeretetről és a hitről beszélt a hallgatóságnak, melyeket a családtól kapunk/kaphatunk meg. Majd Kapui Jenő, plébános folytatta  az  előadást, aki szomorúan állapította meg,hogy napjainkban egyre  kevesebb  a  klasszikus  felépítésű  család és  inkább családtöredékek  működnek,  melyek  káros hatásai  az   egész társadalomra kihatnak  és  nemzedékek  jövőjét  veszélyezteti. Dr. Nagy  István   a   mai családok nagy  többségéből   hiányzó  hit   lényegéről, életében, munkájában  betöltött szerepéről  beszélt  saját gyermekkora  és  felnőttsége   élményein  keresztül.

Dr.   Varga Gábor pszichiáter, az est főelőadója  a család  funkcióiról,  , a családtagok szerepeiről, működésük  nehézségeiről  beszélt. A társadalom gyengülése a családok gyengüléséhez, a gyermekvállalás csökkenéséhez is vezet. Napjainkban egy család napi hét percben neveli gyermekét. Négy órában  hagyja   „kultúrszennyel” elárasztani. Ezt   tovább rontja  az alkoholizmus, a narkóéhség, melyek sok esetben tragédiába torkollnak.

A    megoldás    identitásunk,  önmeghatározásunk  valamennyi típusának ( társadalmi, személyi, nemzeti,vallási,nemi,szakmai stb…)    szilárd megléte, mely, mint egy pajzs véd bennünket az öntudatnélküliségtől.  A  védekezés  záloga   a  család, az intézményesített  nevelés  és a  hit.  Ne engedjük elvenni identitásunkat, álljunk ellen a támadásoknak!

Az est végén Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője összegezte  az elhangzottakat,  köszönte meg a szervezők, előadók munkáját  és  zárta le  a „Család évét”. 

Simon Zsuzsa 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 377699
Hónap: 4847
Nap: 146