Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trianoni emlékek

TRIANONI EMLÉKEK

  

2010. május 31-én fogadta el a Magyar Országgyűlés a „Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről” címet viselő törvényjavaslatot, melyben az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává nyilvánította.

Sólyom László Köztársasági Elnök június 3-án aláírta a törvényt, így az, 2010. június 4-én hatályba is lépett. A Parlamentben emlékülést tartott az országgyűlés, és országszerte számos megemlékezést tartottak, több településen Trianon-emlékművet avattak.

Kép Mosonmagyaróváron 2010. június 3-án nyílt meg a Trianoni emlékek című kiállítás, a mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban, Németh Alajos magángyűjtő és a Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának Mosonmagyaróvári Részlegének anyagaiból, Beregszászi Balázs levéltáros, Németh Alajos gyűjtő és Simon Zsuzsanna a kollégium igazgatójának rendezésében.

A szervezők a kiállítás létrehozásával kívántak méltó módon megemlékezni az első világháborút lezáró tragikus trianoni békediktátum 90. évfordulójáról és az új emléknapot helyben tartalommal megtölteni.

A kollégium dísznövényekkel szépen berendezett folyosóján tíz darab fekvőtárlóban és tizenegy darab faliképen láthatók eredeti és másolt kordokumentumok, képeslapok, fotók, relikviák és egy egész tárlót megtöltő kitűző és kitüntetés gyűjtemény.

A csütörtök délutáni  megemlékezésen a szakadó eső ellenére is több mint száz ember jelent meg. A köszöntés után a kollégium majd egy órás rendhagyó történelem órát ajánlott a közönség figyelmébe.

A Himnusz közös eléneklése után  Nády Mária költő szavalta el a „Trianon kereszt” című költeményét, majd Kovács Zsuzsanna a Mosonyi Mihály Zeneiskola művésztanára hegedűn játszotta el a Ház a határon c. zenemű  introdukcióját. Újabb vers következett Pap Brigitta kollégista előadásában, aki Ruff Andortól -a Mosonvármegye c. lap korabeli lapszerkesztőjének- „Magyar sóhajok” című három részes, 1921-ben írt hazafias költeményét szavalta el.

Ezután Varga Bálint történelem szakos középiskolai tanár előadása következett „Lesz még kikelet Szepesség felett” címmel, a Szepesi Szövetségről, mely a két világháború között Magyaróváron is működött. Előadásában kifejtette a monarchia végi Nagy-Magyarország nemzetiségi viszonyait, hogy Trianon miatt hány százezer határon túlra szakadt menekült az anyaországba és kereste az identitását nemzetiségtől független magyar érzelműként. Majd az Igazságot Magyarországnak c. dal volt hallható felvételről. Ezt egy vetítettképes prezentáció követte a Mosonmagyaróváron található Trianonhoz köthető emlékek,emlékhelyek bemutatásával.A műsor Dobszay Károly: Ne féljetek, nem megyünk Haza c. versével folytatódott, mely a 2004. december 5-ei sikertelen népszavazás okán született. Bemutatásra került még a várpalotai Trianon Múzeum is képekkel és zenével, mely már a youtube.comról is letölthető.

A megemlékezésen beszédet mondott dr. Nagy István Országgyűlési Képviselő Úr,aki beszámolt a magyar állampolgársági törvény módosításáról,valamint a Nemzeti Összetartozás Napját kimondó törvény elfogadásáról. A Képviselő Úr hálával és köszönettel emlékezett meg a szavazás napjáról, mely ezzel a határokon   átívelő nemzetegyesítés napjává is vált.

A Magyar Parlament – az elfogadott törvényekkel-az egységes Kárpát-medencei magyar nemzet mellett tett tanúbizonyságot. Az  emlékülés a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult, a közönség ezután tekinthette meg a kiállítást tárlatvezetés és büfé keretében.

A kiállításon térképek, képeslapok, bélyegek a „Visszatért” bélyegző lenyomattal, kiadványok, különféle jelmondatú fejléces papírok, 30-as évekbeli nemzeti színű revíziós plakátok, újságcikkek szerepelnek. Olvashatók Magyaróvár városának 20-as évekbeli tiltakozó határozatai Trianon, és Nyugat-Magyarország elcsatolása ellen ill., hogy minden év utolsó testületi ülésén tiltakoztak Moson megye szétszakítottsága ellen. Ritkaság számba mennek a bemutatott levelek aláírói: Koós Károly, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Lord Rothermere, Herczeg Ferenc és Tormay Cecílé.

Láthatók még képek az 1932. október 16-án felavatott monumentális magyaróvári Hármashalom-Országzászló emlékműről is, mely közadakozásból a város területén épült, s amit 1949-ben egy éjjel romboltak le. Mellette pedig, a 2003-ban az evangélikus templom területén helyet kapó  Trianon kereszt állításának fotói található.

A kiállításról készült képek letölthetők a www.varosikollegium-movar.egalnet.hu weboldalról. A kiállítás megtekinthető július 5-ig, hétköznaponként 8 és 20 óra között a kollégium Gorkij u.3. szám alatti épületében.

 

Írta: Beregszászi Balázs és Simon Zsuzsanna 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 373164
Hónap: 4997
Nap: 133